seppaeo

Parasta aikaa metsässä

  • Parasta aikaa metsässä
  • Parasta aikaa metsässä

Vielä ehtii metsään D-vitamiinijahtiin. Mikäli alkusyksyn sieni-innostus ei ole vielä laantunut.

 

Omasta kokemuksestani vasta nyt päivälämpötilojen laskettua, yöpakkasten saavuttua ja koivunlehtien pudottua alkaa vyöhykkeemme paras sieniaika. Suppilovahverot saavuttavat ylämittansa näinä päivinä. Kelit myös ajavat monet sienestäjät sisälle lämmittelemään, joten yleisessäkin tiedossa olevilla paikoilla odottaa hakijaansa uusi muhkea saalis. Paitsi meillä päin, ei siellä metsässä ole kuin karhuja, älkää naapurit edes vaivautuko..

 

Kuukausi sitten tulikin kerättyä ensimmäiset torvisektiot talteen, mutta nopea reissu metsään ei tänäänkään ollut pettymys. Määrällisesti sieniä oli vähemmän, laadullisesti enemmän. Mikä on myös selälle ystävällisempää toimintaa noukinnan vähentyessä. Pieni sade päivällä huuhteli koivunlehdet pois sieniltä, mutta silti ne tuppaavat tekemään etsimisestä tuskaisaa. Kuivemmilla alueilla saattaa tästä syystä olla haastavaa hommaa - vaahteroiden läheisydessä jopa mahdotonta.

 

Lumien tuloon, tai maan jäätymiseen asti kannattaa onneaan kokeilla. Pahimmassakin tapauksessa sitä saa liikuntaa saaliiksi.

 Suosittelen näidenkin herkkujen säilömiseen kuivaamista. Kuivureista lisää talvella, kunhan kaikenlaista tulee kokeiltua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minä olen ajatellut, että tämän vuoden sienet on jo poimittu minun osaltani. Herkkutattia tuli kerättyä 450 l ja lampaankääpä nosti kokonaissaaliin 500 litraan. Lisäksi suppilovahveroa on vielä runsaasti varastossa viimevuosilta.

Kävin kyllä toista viikkoa sitten tarkistamassa tutun suppispaikan, mutta aika vähän siellä silloin oli. Satanut aika vähän muutaman viimeviikon aikana.

Suppiksia voi kerätä vielä ensilumen sulettuakin. Sienisokeri on aika hyvä pakkasnesteen korvike.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Viime viikonloppuna löytyi vielä mustia torvisieniäkin. Suppilovahverot olivat melko pieniä, mutta kopallinen jo löytyi ja kauppahallissa näkyi olevan saman kokoisia. Sirottelin ne töihin kaukolämpöhuoneen lattialle paperin päälle kuivumaan. Tuuletusta siellä ei ole, mutta lämpötila on sopiva ja ovat ohuina sieninä ainakin ennen kuivuneet halkaistuina siellä sopivasti.

#2: Talvijuurekas ei ole tuttu eikä niin ollen tullut mieleenkään, mutta tänks, täytyypi tutustua ja katsella löytyisikö kun näkyy olevan hyvä ruokasieni:

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/sienet/talvij...